Je wilt jouw brood-, koek- en banketspeciaalzaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van brood-, koek- en banketspeciaalzaken eruitziet. In de periode 2020-2022 steeg het aantal bakkersbedrijven met bijna 16%, wat neerkomt op 500 nieuwe bakkersbedrijven.
Tijdens de pandemie is er een verscherpte focus op gezondheid en welzijn ontstaan, waar de brood- en banketzaken wel bij varen. We zoeken naar lokale, natuurlijke voedingsmiddelen en nuttigen meer plantaardige producten. Wanneer we wat te vieren hebben, dan kiezen we voor luxere koek- en banketproducten.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector detailhandel - waartoe een brood-, koek- en banketspeciaalzaak behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector Agri & Food? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de Agri & Food. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportWat opvalt is met name de stijging van het aantal warme bakkers met één werkzaam persoon. Hier vond namelijk een stijging plaats van 46%!
In cijfers weergegeven zag het aantal brood-, koek- en banketspeciaalzaken (CBS) er in 2023 zo uit:
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden brood-koek-banketspeciaalzakenook veel groei- en overnamekansen:
De clean label-ontwikkeling is volgens brancheorganisatie ‘Bakkers in Bedrijf’ uitgegroeid tot een trend. Biologisch en natuurlijk neemt ook in de bakkerswereld een prominente plaats in, waarbij met name kleuradditieven tegenwoordig uit de natuur zelf komen.
In de culinaire wereld zien we al langer een trend op het gebied van spicy producten, maar de pittige smaakmakers zijn nu ook aangekomen in de wereld van koek, gebak en taarten. Nieuwe smaken combineren met bekende smaken ontwikkelen tot ware fusion-lekkernijen. Smaken als Chili Raspberry, Mango Habanero en Onion & Cheese zullen de bakkerswereld doen herleven.
Voor banketbakkers ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit, aldus Rabobank. Er moet geïnnoveerd worden en een verschuiving plaatsvinden richting gemak, gezondheid en online. Daarbij is er een groot tekort aan specialisten in de versbranche, waardoor naar verwachting veel bakkers noodgedwongen zullen stoppen door gebrek aan opvolging.