Je wilt jouw groothandel in consumentengoederen verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van groothandels in consumentengoederen eruitziet. Inflatie, hogere transportkosten, lagere beschikbaarheid van producten: de groothandels werken keihard om hun klanten waar voor hun geld te bieden, en dat is ook precies waar groothandels het verschil moeten maken.
Het aantal fusies en overnames in de groothandel in consumentengoederen is sterk gekoppeld aan de economische groei en recessie.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
Voor een groothandelin consumentengoederen wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,6 tot 6,1 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector groothandel? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de groothandel. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportDe groothandel is een conjunctuurgevoelige sector en daardoor sterk afhankelijk van de economische groei in Nederland en het buitenland. De afnemers van de Nederlandse groothandel zitten voornamelijk over de grens; volgens Rabobank komt ongeveer 75 procent van de verdiende waarde van buitenlandse klanten. Hierdoor is de sector groothandel voor een groot deel afhankelijk van internationale vraag.
In cijfers weergegeven zag het aantal groothandels er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt groothandels in consumentengoederen ook veel groei- en overnamekansen:
“Kosten stijgen over de gehele linie: van productie en logistiek tot bedrijfsvoering”, aldus onderzoek van de Rabobank. Doorberekenen is daardoor een grote uitdaging. Beheers je als groothandel de waardeketen van productontwerp tot en met verkoop aan de eindklant, dan heb je als groothandel een veel bredere afzetmarkt en meer mogelijkheden.
Duurzamere levensstijl, maar ook de huidige markt dwingt bedrijven en consumenten tot het verkiezen van beschikbaarheid boven eigendom. En dat betekent dat diensten in sommige gevallen belangrijker worden dan producten. Hoe kun jij toegevoegde waarde bieden als groothandel consumentengoederen bij het leveren van een product?