Je wilt een farmaceutisch bedrijf kopen of jouw farmaceutisch bedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van farmaceutische bedrijven eruitziet. Vergrijzing, meer kennis van innovatieve behandelingen en meer polyfarmacie-patiënten doet de vraag naar medicijnen stijgen. De pandemie deed daar een schepje bovenop en zorgde voor een flinke boost van farmaceutische bedrijven.
Op de farmaceutische markt vinden weinig fusies en overnames plaats. Dat komt doordat het aantal bedrijven in Nederland niet heel groot is, maar ook doordat farmaceutische bedrijven relatief groot zijn en aan strenge wetgeving moet voldoen.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector gezondheidszorg en farmacie - waartoe een farmaceutisch bedrijf behoort – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,3 tot 6,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector gezondheidszorg & farmacie? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de gezondheidszorg & farmacie. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportEr zijn in deze sector relatief veel grote bedrijven en daardoor is een mooie spreiding van grote en kleine bedrijven zichtbaar.
In cijfers weergegeven zag het aantal farmaceutische bedrijven er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt farmaceutische bedrijven ook veel groei- en overnamekansen:
De farmaceutische industrie produceert geneesmiddelen, die op basis van vraag en aanbod mondiaal worden verhandeld. Daarmee onderscheidt deze industrie zich niet van andere markten. Maar geneesmiddelenvoorraden - en gebruik zijn in veel landen nationaal geregeld. Niet alle medicijnen mogen hier gebruikt worden en de voorraden zijn relatief laag, waardoor snel tekorten ontstaan. Inmiddels hanteert Nederland een beleid waarbij 85% van de kortdurende tekorten moet worden opgevangen en dat betekent meer vraag voor de producenten.
Hoewel traditionele geneeskunde vooral gericht is op behandelen, verschuift de blik steeds meer naar preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Hierdoor kan ook een verschuiving ontstaan in de behoefte aan type en hoeveelheid geneesmiddelen.