De meeste bedrijven zijn niet klaar voor verkoop. Terwijl het eigenlijk voor álle volwassen bedrijven verstandig is om áltijd voorbereid te zijn op de deal van je leven, stelt Remon Lustenhouwer, Partner bij Marktlink en mede-initiatiefnemer van M-Ready. Hij deelt zijn visie op het effectief verkoopklaar maken van ondernemingen.
Natuurlijk is een bedrijf te allen tijde verkoopbaar. Maar als je jarenlang, soms je hele leven, ziel en zaligheid in je onderneming hebt gestopt, dan wil je daar bij een mogelijke verkoop het maximale voor terugkrijgen. En een goede deal is absoluut te sturen.
Speel je met de gedachte om je bedrijf te verkopen? Begin dan direct met de voorbereiding, dan is er namelijk nog veel sturing mogelijk. Wacht er niet mee tot het moment dat je 'nu' wilt verkopen. Ondernemers staan er vaak niet bij stil wat er komt kijken bij een verkoop. Het duurt gemiddeld 6 tot 36 maanden om een ondernemer écht goed voor te bereiden op de deal van zijn of haar leven.
De M-Ready aanpak
Een goed startpunt? Kijk naar je eigen bedrijf als een koper. Wat zou je zelf willen weten of veranderen als je koopt? Natuurlijk denkt M-Ready graag mee. Het zusterbedrijf van Marktlink, gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van ondernemingen, start zelf ieder traject met een unieke scan.
We toetsen een onderneming op verschillende punten. Daarbij kijken we naar de huidige stand van zaken; zoals hoe het bedrijf er op financieel, organisatorisch en marktgebied voorstaat en hoe het bedrijf gerapporteerd en vastgelegd is. Op basis daarvan doen we aanbevelingen voor hoe het bedrijf geoptimaliseerd kan worden.
Focus op 7 gebieden
In de scan wordt een bedrijf volledig onder de loep genomen, aan de hand van zeven focuspunten
1. Businessmodel
Hoe genereer je inkomsten, en hoe toekomstbestendig is je aanbod?
2. Financiën
Hoe sta je er financieel voor? En hoe zijn al jouw financiële zaken vastgelegd?
3. Commercie
Hoe ziet jouw salesfunnel en proces eruit? Wat is jouw marktpositie?
4. HR
Hoe ziet jouw organisatiestructuur eruit? Heb je een divers en toereikend personeelsbestand?
5. Juridisch
Hoe heb je afspraken vastgelegd? Hoe zien contracten met klanten en leveranciers eruit?
6. Datastrategie
Hoe ga je met gegevens van medewerkers, leveranciers en klanten om?
7. Technologie
Speelt een belangrijke rol in alle eerdergenoemde punten. Alle data, of dat nu op vlak van financiën of personeelszaken is, moet nauwkeurig en veilig worden vastgelegd. Liefst digitaal.
Onmisbare tips
Een strakke boekhouding - op alle vlakken! - is essentieel. Alle afspraken moeten op papier staan, het liefst contractueel vastgelegd voor een solide juridische basis. Zeker als je als ondernemer of DGA zélf uit een onderneming stapt, is het van belang alle informatie die nu nog alleen in jouw hoofd zit en ook de aan jou gebonden relaties met bijvoorbeeld klanten of leveranciers op een goede manier te borgen voor de toekomst.
En daarmee komen we op één van de belangrijkste tips in het verkoopklaar maken van je bedrijf: maak jezelf misbaar als eigenaar.
Teleurstellingen voorkomen
Als een bedrijf verkoopklaar is, is het afbreekrisico beperkt. Er komt veelal veel emotie kijken bij dit soort transacties. Teleurstelling kan - aan beide zijden - enorm zijn als een transactie afgebroken wordt door een onvolkomenheid tijdens het boekenonderzoek. En dat kan je voorkomen met een goede voorbereiding.