De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) verandert: stel jezelf de juiste vragen

Klaas Manders
Klaas Manders, Bol Corporate Finance
4 juni 2024
De Bedrijfsopvolgingsregeling verandert de komende jaren. Maar neem als ondernemer geen overhaaste beslissingen en stel jezelf deze vragen.
header image

Onzekerheid heerst onder ondernemers over het voorbestaan van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Vanuit politiek Den Haag wordt steeds vaker gesproken over het inperken van de belastingvrijstelling bij een bedrijfsoverdracht via schenken of vererven.

Dit betreffen inperkingen binnen zowel de schenk- en erfbelasting als de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. Het zet (familie-)bedrijven logischerwijs aan het denken, wat momenteel resulteert in een toenemend aantal aan bedrijfsoverdrachten. Maar, doe niks overhaast.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) 

De BOR is een fiscale faciliteit in Nederland die het gemakkelijker maakt om een (familie-)bedrijf over te dragen aan een opvolger. In de schenk- en erfbelasting voorziet de BOR onder specifieke voorwaarden in een meestal gedeeltelijke vrijstelling van belasting bij bedrijfsopvolging.

Deze regeling is bedoeld om de continuïteit van familiebedrijven te waarborgen door belastingheffing bij overdracht te verzachten.  

Verandering en onzekerheid

De BOR blijft voorlopig van kracht, maar zal in de komende jaren geleidelijk aan veranderingen ondergaan. Aanpassingen zijn reeds doorgevoerd aan het begin van dit jaar en voor 2025 en 2026 staan er nog meer op de planning, hoewel deze nog niet definitief zijn vastgesteld.

In 2024 geldt in de schenk- en erfbelasting een voorwaardelijke vrijstelling van 100% van de waarde van de onderneming, tot een maximum van € 1.325.253. Voor het bedrag dat dit maximum overschrijdt, geldt een vrijstelling van 83%. Een van de veranderingen die zijn aangekondigd, is dat vanaf 2025 een vrijstelling van 100% geldt over een hogere waarde van de onderneming, namelijk tot een maximum van € 1.500.000. Maar, voor het bedrag dat dit maximum overschrijdt, geldt een lagere vrijstelling van 75%. 

Deze veranderingen rondom de BOR, en het naar verwachting inperken van de belastingvrijstelling, creëren onzekerheid onder ondernemers, wat de tendens verklaart in het toenemend aantal aan bedrijfsoverdrachten. Dit onder het conto 'zo snel als mogelijk overdragen, om zo min mogelijk belasting te betalen'.

Is dit daadwerkelijk de juiste gedachtegang?  

Stel jezelf de juiste vragen 

Ondanks de toekomstige veranderingen binnen de BOR, zijn de beoogde aanpassingen voor de fiscale faciliteit ten behoeve van bedrijfsoverdracht niet vanzelfsprekend ongunstig. Ja, logischerwijs zit het niet in onze ondernemersgenen om vrijwillig meer belasting te betalen. Maar zo min mogelijk belasting betalen moet ook niet de bovenliggende drijfveer zijn om (te snel) tot bedrijfsoverdracht over te gaan.

Met andere woorden, doe niks overhaast, laat je adviseren en stel jezelf de juiste vragen: 

  • Wie is mijn beoogde opvolger, waar moet mijn opvolger aan voldoen, en is mijn opvolger al klaar voor een overname? 
  • Wil mijn beoogde opvolger daadwerkelijk mijn bedrijf overnemen?
  • Is mijn bedrijf klaar voor overdracht aan een volgende generatie? 
  • Ben ik persoonlijk toe aan het overdragen van mijn bedrijf? 
  • Wat heb ik nodig voor een goede oudedagsvoorziening? 

Het stellen van de juiste vragen aan jezelf gaat niet over een nacht ijs, laat staan het vinden van de juiste antwoorden. Een bedrijfsoverdracht via schenken of vererven zal dan ook niet altijd het antwoord zijn op deze vragen. Verkopen aan een strategische partij, het nemen van een belang door een private equity-partij of een management buy-in, allen betreffen mogelijke alternatieven bij gebrek aan geschikte opvolging (in de familie). 

Ons advies is dan ook: neem de tijd om doordacht en goed voorbereid te werk te gaan en doe niets overhaast, hier geldt het oude spreekwoord beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Geschreven door
Klaas Manders, Bol Corporate Finance

Klaas Manders is junior consultant corporate finance bij Bol Corporate Finance.

Nieuwste verhalen