Als ondernemer heb je jarenlang gebouwd aan je bedrijf. Het is gegroeid door jouw visie, jouw doorzettingsvermogen en misschien zelfs jouw bloed, zweet en tranen. Maar op een dag komt het moment: je overweegt om je bedrijf te verkopen.
Niet alleen omdat het financieel interessant kan zijn, maar ook omdat je klaar bent voor een nieuwe fase in je leven. Toch is de verkoop van een bedrijf niet simpel een transactie; het is een proces van loslaten. En daar komt veel meer bij kijken dan alleen cijfers en contracten.
Meer dan geld: de emotionele kant van verkopen
Wat veel ondernemers onderschatten, is de emotionele impact van een verkoop. Jarenlang was jouw bedrijf jouw identiteit. Het gaf structuur aan je dagen, bepaalde je netwerk en gaf je een doel. De beslissing om te verkopen is daarom niet alleen financieel, maar ook emotioneel beladen.
We merken regelmatig bij klanten dat ze verrast worden door deze emotionele kant van verkopen. Dat hadden ze niet verwacht. Helemaal wanneer ze verkopen omdat ze ervan overtuigd zijn dat de onderneming zich beter kan ontwikkelen met andere eigenaren.
De emoties kunnen er ook voor zorgen dat het de transactie in de weg komt te staan. Zorg dat je je doel voor ogen hebt. En je adviseur zal het zakelijke van het emotionele kunnen scheiden en je objectief blijven adviseren. Het is belangrijk dat de verkoop van het bedrijf (uiteindelijk) goed blijft voelen.
De juiste koper vinden: wie past bij jouw onderneming?
Veel ondernemers denken dat de hoogste bieder automatisch de beste koper is. En dit kan voor een deel van de ondernemers gelden maar voor een ander deel is dit maar de vraag. Jouw bedrijf is niet zomaar een verzameling activa en klanten; het is een organisatie met een cultuur, medewerkers en een bepaalde visie. De juiste koper is dan iemand die deze waarden begrijpt en voortzet.
Daarom is het verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de toekomst van je bedrijf. Wat zijn de plannen van de koper? Blijven de medewerkers behouden? Wordt de bedrijfscultuur gerespecteerd? Door deze vragen mee te nemen in je keuzeproces, zorg je ervoor dat jouw bedrijf in goede handen komt.
Expertise inschakelen: een gids in het verkoopproces
Een bedrijf verkopen is een vak apart. Er komen juridische, fiscale en strategische vraagstukken bij kijken waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Dit is geen proces om alleen te doorlopen. Een ervaren adviseur kan je helpen om valkuilen te vermijden en de juiste keuzes te maken.
Een goede adviseur denkt niet alleen mee over de cijfers, maar ook over de menselijke kant. Hard op de cijfers, zacht op de relatie. Maar vooral een objectieve sparringpartner.
Vooruitkijken: wat komt er na de verkoop?
De meeste ondernemers weten exact wat ze gaan doen na de verkoop. Voor ondernemers die zijn ‘verrast’ door de verkoop, bijvoorbeeld door een bieding die ze niet konden weerstaan, kan het anders liggen. Het is goed om tijdens de verkoop alvast goed na te denken wat je daarna wilt gaan doen.
Reden daarvoor is dat je tijdens de onderhandelingen betere afwegingen van contractuele voorwaarden kunt maken. Hoeveel geld wil je nu hebben en hoeveel later? Wil je mee blijven werken of wil je je handen vrij hebben? Hoe strikt mag het concurrentiebeding zijn?
Wanneer duidelijk voor jezelf is wat de reden is van de verkoop van je onderneming en de plannen daarna, zorg je ervoor dat de verkoop daarbij past.
Conclusie
Een bedrijf verkopen is meer dan een zakelijke deal; het is een emotioneel proces van loslaten. Door niet alleen te focussen op de financiële kant, maar ook op de juiste koper, deskundige begeleiding en je toekomstplannen, zorg je ervoor dat de verkoop een succes wordt.