Een bedrijfsovername is een feest: voorkom een kater na afloop

Annelies Jansen
Annelies Jansen, Bernhaege Advocaten
13 maart 2025
Als in de koopovereenkomst geen beperking van de aansprakelijkheid in tijd of geld is opgenomen, bestaat er veel ruimte voor discussie en daarmee onzekerheid voor zowel verkoper als koper.
header image

Altijd een feestelijk moment de ondertekening van de koopovereenkomst bij de notaris. Na afloop wordt geproost op de deal en de toekomst: de bedrijfsovername is een feit!

Verkoper en koper bespraken alle mooie aspecten van de onderneming, maar ook de risico’s van de bedrijfsoverdracht. Verkoper vond het wellicht meevallen met die risico’s. Binnen de onderneming verliep immers alles op rolletjes.

Toch wenste de koper een aantal garanties aangaande de aan te kopen onderneming te verkrijgen van de verkoper. De trotse verkoper verstrekte de verzochte garanties zonder zichzelf daarbij te beschermen en juridisch advies in te winnen.

Geruime tijd nadat de aandelen van de onderneming waren overgedragen, bleek een door verkoper verstrekte garantie in de praktijk toch niet te kloppen. Verkoper werd verzocht de door koper in dat verband geleden schade te vergoeden. Er waren al enkele jaren na de bedrijfsovername verstreken. Verkoper kan toch zeker niet na jaren nog voor door koper geleden schade worden aangesproken op grond van een garantie? 

Juridisch adviseur

Het antwoord op die vraag is sterk afhankelijk van wat verkoper en koper met elkaar hebben afgesproken en vastgelegd in een koopovereenkomst. Wellicht voelde het gedeelte van de overname waarbij de afspraken werden vastgelegd in een schriftelijke koopovereenkomst voor deze verkoper en koper als onnodige papierwerk en het minst spannend aan.

Vergis je niet, dit kan achteraf het meest spannendste gedeelte van de overname zijn als blijkt dat het een en ander niet correct is opgeschreven. Het is dan ook ten zeerste aan te bevelen dat verkoper en koper zich bij laten staan door een (eigen) juridisch adviseur gespecialiseerd in het contractenrecht en ondernemingsrecht mét ervaring in bedrijfsovernames.

Enkel wanneer afspraken correct worden vastgelegd en zowel verkoper als koper op de mogelijke gevolgen van die afspraken zijn gewezen, kan veel ellende na de bedrijfsovername worden voorkomen. 

Garanties en/of vrijwaringen

Te vaak komt het voor dat in koopovereenkomsten garanties worden afgegeven die niet hadden moeten worden afgegeven door verkoper of dat de aansprakelijkheid van de verkoper voor geschonden garanties niet is beperkt in tijd of geld.

Het is gebruikelijk dat in een koopovereenkomst door de verkoper bepaalde garanties en/of vrijwaringen aangaande bepaalde aspecten van de onderneming worden afgegeven. De verkoper zal in de koopovereenkomst verklaren dat deze garanties op de overnamedatum juist zijn. Mocht op enig moment na de overname blijken dat een garantie toch onjuist was, zal de verkoper door de koper aansprakelijk (kunnen) worden gehouden voor de met de schending gemoeide schade.

Het kan dus zomaar zijn dat de koper enige tijd na de overname bij de verkoper 'aanklopt' en financieel gecompenseerd wil worden.

Beperking in tijd of geld 

Als in de koopovereenkomst geen beperking van de aansprakelijkheid in tijd of geld is opgenomen, is de aansprakelijkheid voor garanties in beginsel afgegeven voor onbepaalde duur en hoogte. De wet biedt dan evenmin een concrete beperking van de aansprakelijkheid in tijd of geld.

Op het moment terug moet worden gevallen op de wet moet invulling worden gegeven aan zogenaamde open normen aan de hand van de omstandigheden van het geval. Oftewel er bestaat dan veel ruimte voor discussie en daarmee onzekerheid voor zowel verkoper als koper.

Klinkt als een klok

In de praktijk zie ik helaas nog vaak koopovereenkomsten voorbij komen waar het nodige aan schort. Deze koopovereenkomsten zijn in de regel niet opgesteld door advocaten of juristen gespecialiseerd in bedrijfsovernames.

Het is zowel in het belang van verkoper als koper dat de juridische documentatie aangaande een overname klinkt als een klok, zodat zij met elkaar kunnen klinken op het succes van de bedrijfsovername zonder daarvan een nare nasmaak te krijgen. 

Geschreven door
Annelies Jansen, Bernhaege Advocaten

Annelies Jansen is advocaat gespecialseerd in ondernemingsrecht en contractenrecht en directeur/eigenaar van Bernhaege Advocate. Ze is eindverantwoordelijk voor de volledige juridische begeleiding van bedrijfsovernames en het opstellen van de daarvoor benodigde contracten zoals een geheimhoudingsovereenkomst (NDA), intentieovereenkomst (LOI), koopovereenkomst (SPA) waarvan o.a. garanties, een managementovereenkomst, geldleningsovereenkomst, huurovereenkomst, vermogensinstandhoudingsverklaring en ook een aandeelhoudersovereenkomst onderdeel kan uitmaken.

Nieuwste verhalen