'Ik heb recentelijk mijn bedrijf verkocht. Ik heb er 'vijf keer' voor gekregen', sprak de ene ondernemer trots tegen de andere ondernemer. De luisterende ondernemer wilde de vreugde van zijn compagnon niet verpesten, maar dacht maar aan één ding: 'vijf keer' wat?
In de corporate finance-wereld wordt de overnameprijs van een onderneming vaak uitgedrukt in een factor het bedrijfsresultaat (eventueel gecorrigeerd voor afschrijvingen), winst voor belasting of de omzet. Corporate finance-adviseurs die meerdere jaren in het vak zitten, verkrijgen aan de hand van de factor doorgaans al een redelijk beeld bij de grote van de onderneming en de marktconformiteit van de overnamesom. Maar voor ondernemers die niet dagelijks te maken hebben met dergelijke processen kan dit vaak verwarrend werken en leiden tot tunnelvisie.
EBITDA-multiple
De meest voorkomende factor is de EBITDA-multiple over een bepaalde periode. Deze multiple kijkt naar het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen. Vaak wordt voor deze winstgevendheid gekozen, omdat die redelijk in lijn ligt met de operationele kasstroom van een onderneming (welke kasstroom gaat de onderneming de komende jaren maken). De factor is op haar beurt weer een benadering die recht doet aan (onder andere) de markt waarin de onderneming actief is, het risicoprofiel van de onderneming en een bepaalde terugverdientijd vanuit het perspectief van een koper.
In eerste instantie is de EBITDA een redelijke indicatie voor de operationele kasstroom van de onderneming. Maar een koper zal ook rekening houden met de investeringen in materiële vaste activa en werkkapitaal die door de onderneming zullen moeten worden gedaan. Dergelijke investeringen komen niet terug op de winst-en-verliesrekening en worden derhalve ook niet bij de EBITDA in ogenschouw genomen. Deze zaken kunnen echter een grote invloed hebben op de waardebepaling van uw bedrijf, evenals de periode waarover deze EBITDA wordt genomen.
Winstgevendheid
Alhoewel een winstgevendheid maal een factor vaak een eerste beeld geeft van de overnamesom, zegt het echter lang niet alles: veelal resulteert dit in de ondernemingswaarde van een onderneming. Normaliter zal de ondernemer uiteindelijk een koopsom krijgen voor zijn aandelen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de cash- en schuldposities op de balans van de betreffende onderneming. Het kan (in theorie) voorkomen dat een ondernemer zijn bedrijf voor 5,0x EBITDA verkoopt, maar uiteindelijk slechts €1 op zijn rekening gestort ziet worden, omdat er nog een substantiële schuldpositie op de balans staat.
Een factor 5,0x kan uiteindelijk in een hogere koopsom resulteren dan een factor 7,0x
Het operationele bedrijfsresultaat van een onderneming in combinatie met een factor geeft een eerste grove indicatie van de mogelijk realiseerbare ondernemingswaarde. Echter worden bij een dergelijke factor belangrijke zaken buiten beschouwing gelaten, welke een grote invloed op deze waarde zouden kunnen hebben. Daarom is het veelal verstandig om een gedetailleerde waardebepaling op de laten stellen aan de hand van de discounted cashflow-methodiek.
Waardebepaling
Een corporate finance-adviseur start een (verkoop-)traject met een gedegen waardebepaling. Zodoende heeft u als ondernemer inzicht in de mogelijke verkoopopbrengst en kan een factor 5,0x uiteindelijk in een hogere koopsom resulteren dan een factor 7,0x. Uiteraard is het ook mogelijk om een waardebepaling te laten uitvoeren zonder direct het verkoopproces in te gaan, ook hiervoor kunt u contact opnemen met een corporate finance-adviseur.