Als partijen een conflict hebben over de waarde van een onderneming, stappen ze soms naar de rechter voor uitsluitsel. Zo’n rechtbankprocedure is kostbaar en tijdrovend. In deze expertbijdrage een efficiënt alternatief, waarbij partijen zélf tot een oplossing komen: mediation.
Conflicten over bedrijfswaarde ontstaan vaak als de waarde verdeeld of verrekend moet worden. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of als een aandeelhouder zijn aandelen moet aanbieden aan een ander. Het bepalen van de bedrijfswaarde is complex, waardoor partijen er onderling meestal niet uitkomen.
Ze kunnen dan naar de rechter stappen, die vervolgens een deskundige inschakelt om een bindend advies te geven over de waarde van de onderneming. Deze deskundige moet het bedrijf uitvoerig onderzoeken, wat het proces kostbaar en tijdrovend maakt.
Mediation als oplossing
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij partijen onder leiding van een mediator samen tot een oplossing proberen te komen.
Mediation vormt een goed alternatief voor een rechtbankprocedure. Een groot voordeel is dat het conflict snel en efficiënt wordt opgelost. En zeker zo belangrijk; de uitkomst wordt bepaald door de partijen zelf en niet door een derde. Dat is bevorderlijk voor het behoud van de relatie.
Hoe werkt het mediationproces?
Mediation bestaat uit gesprekken tussen de partijen en de mediator. De mediator begeleidt het proces en zorgt ervoor dat beide partijen hun verhaal kunnen doen. Samen met de partijen zoekt de mediator naar geschikte oplossingen. Hierbij kunnen de meest uiteenlopende denkrichtingen worden gevolgd.
Een belangrijk onderscheid tussen een rechtbankprocedure en mediation is dat deelname vrijwillig is. Ook kunnen de partijen op elk moment uit het mediationproces stappen. Wel moeten beide partijen de intentie hebben om er samen uit te komen. Er geldt een inspanningsverplichting, wat inhoudt dat ze actief moeten werken aan het vinden van een oplossing.
Het eindresultaat van de mediationprocedure wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is juridisch bindend en afdwingbaar.
Mediation gecombineerd met waarderingsdeskundigheid
Bij een conflict over bedrijfswaarde is het goed om een mediator in te schakelen die ook waarderingsdeskundige is (Register Valuator). Vanwege zijn deskundigheid kan hij als vraagbaak dienen en partijen behoeden voor grote fouten. De ervaring leert dat 90% van de partijen binnen vier sessies tot een oplossing komt. Mocht het mediationproces in uitzonderlijke gevallen niet lukken, dan kunnen de partijen deze mediator alsnog inschakelen om een bindend advies te geven.
De voordelen op een rij:
- Efficiënt en snel: binnen gemiddeld vier sessies een oplossing.
- Proces in eigen handen: de partijen hebben grote invloed op het proces en de kosten daarvan. Ze verklaren hun intentie om samen tot een oplossing te komen, maar kunnen altijd besluiten om uit het proces te stappen.
- Mogelijkheid tot eigen adviseur: de partijen kunnen zich laten bijstaan door hun eigen adviseur. Ze zijn vrij om te kiezen wie dat is.
Voor wie geschikt?
Deze methode is geschikt bij zowel grote als kleine financiële belangen. Een voorwaarde is dat partijen respect hebben voor elkaars belangen en gemotiveerd zijn om er samen uit te komen. Het behoud van de relatie moet dan ook belangrijker zijn dat juridisch in het gelijk gesteld worden.