Het internationale overnameproces ziet er qua processtappen hetzelfde uit als een 'normaal' overnameproces. Maar waar dient u als ondernemer op te letten wanneer een deal met een internationale partij tot stand lijkt te komen?
Een bedrijfsoverdracht is een complex proces en ieder overnametraject verloopt anders. Er is geen blauwdruk waarmee op voorhand is te voorspellen hoe het uitpakt. Wanneer het een internationale transactie betreft, wordt dit proces nog iets ingewikkelder. Met het groeiend aantal bedrijfsovernames van internationaal karakter is informatie en advies over internationale bedrijfsovernames actueler dan ooit tevoren.
Houd rekening met cultuurverschillen
Ieder land heeft zijn eigen gebruiken, normen en waarden. Zo worden zaken in Duitsland vaak formeler opgepakt dan wij in Nederland gewend zijn. In Frankrijk is over het algemeen sprake van meer bureaucratie en is zakelijke communicatie met partijen uit een gelovige omgeving op zondag of zelfs in het weekend ongewenst. Om misverstanden te voorkomen, is het verstandig om u te verdiepen in de achtergrond van de andere partij.
Engels is internationale taal van overnamewereld
Een ongeschreven regel in de overnamewereld is dat grensoverschrijdende transacties worden besproken en afgehandeld in het Engels. Dit zorgt ervoor dat het meer dan eens voorkomt dat partijen niet in hun moedertaal spreken wanneer er gecommuniceerd wordt. Zorg ervoor dat dit de transactie en de uitwerking hiervan niet in de weg komt te staan: wees eerlijk naar uzelf en zorg ervoor dat u begrijpt wat er geschreven en gezegd wordt.
Zorg dat u te allen tijde begrijpt wat er geschreven en gezegd wordt
Ga er dus niet zomaar vanuit dat iets wel zal kloppen. De afspraken en details die uitgewerkt worden zijn van belang in het proces. Vraag gerust wat iets betekent en laat zaken goed toelichten door iemand met ervaring in internationale overdrachten.
Laat u bijstaan door een goed team
Internationale transacties hebben over het algemeen een professioneler en meer formeel karakter dan nationale transacties. Een buitenlandse koper schakelt al snel per specifiek onderwerp een aantal specialisten in. Dit om het gebrek aan kennis van het Nederlandse juridische en fiscale stelsel te compenseren. Waarbij een binnenlandse deal de fiscale kennis van een accountant wellicht nog toereikend is, is er bij een internationale transactie vaak sprake van een compleet team aan fiscalisten dat de koper bijstaat.
Wees er dan ook op voorbereid dat er bij de verkoop aan een buitenlandse partij een groot team aan ervaren adviseurs tegenover u komt te staan. Hoe groter de deal is, hoe meer adviseurs er betrokken zullen worden bij de deal. Zorg er dus voor dat u in de overname wordt begeleid door een partij die ervaring heeft met internationale deals.
Kijk samen naar de juiste verkoopstrategie
Denkt u eraan om als Nederlandse ondernemer uw bedrijf te verkopen aan een internationale partij? Overweeg dan om, in overleg met de overname adviseur, eerst de best mogelijke kandidaten in kaart te brengen. Op deze manier kunt u, met het netwerk van de overname adviseur, gericht naar potentiële kopers zoeken.
Een andere overweging is om uw onderneming open te stellen voor verkoop. Stem samen met uw overnameadviseur af welke aanpak het beste bij u past en waar u verwacht de gewenste uitkomst mee te halen.